Gdy byłam dzieckiem, pierwszy kęs robiłam z zamkniętymi oczami, by lepiej poczuć smak potrawy. Od zawsze uwielbiałam jeść, rozmawiać o jedzeniu, przygotowywać je, a z czasem zaczęłam też o nim pisać, a nawet je fotografować.Książka, którą napisałam, to właśnie taki pachnący, przepełniony smakami zbiór opowieści. Zaglądam w niej do kuchni mamy, piekę szarlotkę z babcią Marysią, idę na targ z babcią Anią, wygrzewam się na słońcu z prababcią Janinką, ale i szperam w spiżarni Lucyny Ćwierczakiewicz oraz piekę wielkanocną babę z Marią Disslową. Wszystkie moje wspomnienia mają konkretny smak, dlatego zależało mi, by każde z nich wieńczył przepis. Dzięki recepturom moja opowieść staje się kompletna, a książkę można traktować jako zbiór historii o przeszłości, ale również jako źródło inspiracji w kuchni.
UWAGI:
Bibliografia na stronach 347-[348]. Oznaczenia odpowiedzialności: Anna Włodarczyk.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Jerzy Knappe - mistrz kuchni i jeden z głównych bohaterów serialu Przepis na życie zdradza swoje kulinarne sekrety! Oto książka rarytas, książka rodzynek, książka delicja.
Autor od 17 lat choruje na Hashimoto i dzieli się własnym doświadczeniem!
W poradniku przekazuje praktyczną wiedzę i zalecenia, które sam stosuje. Opisuje, jak diagnozować i w naturalny sposób leczyć objawy choroby Hashimoto. Uczy, jak radzić sobie ze stresem i jak pokonać depresję. Odkrywa tajniki zdrowej kuchni i naturalnej suplementacji. Pokazuje, jak ogromną siłę mają miłość i detoks.
Odzyskaj równowagę hormonalną! Twoja skóra jest sucha, a włosy łamliwe? Nie masz siły nawet na chwilę aktywności? Nie możesz się skoncentrować? Czujesz się jak przysłowiowy sopel lodu? Twój żołądek i jelita ciągle strajkują?
Czy jest profilaktyka, którą możesz zastosować od dziś? Odpowiedź brzmi... Tak! Nie zwlekaj! Wzmocnij tarczycę!
UWAGI:
Na okładce: Gotuj zdrowo. Bibliografia, netografia na stronie 334. Oznaczenia odpowiedzialności: Marek Zaremba.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Co robią Japończycy, że ich dzieci nie tyją i ni echorują - oraz co zrobić, by twoje dziecko poszło w ich ślady.
W tej inspirującej książce małżeństwo-zespół, który tworzą urodzona i wychowana w Japonii Naomi Moriyama oraz Williama Doyle, analizuje dowody na to, że mali Japończycy cieszą się najlepszym zdrowiem na świecie, oraz zbiera wnioski w formie kilku praktycznych porad, jakie mogą zastosować rodzice, by zadbać o zdrowie swojego dziecka. Wszyscy pragniemy, by nasze dzieci były zdrowe i szczęśliwe, lecz w wielu rodzinach temat jedzenia przeistoczył się w pole bitwy, stając się źródłem sporów i nieporozumień.
UWAGI:
Na okładce podtytuł: sekrety najzdrowszych dzieci świata. Oznaczenia odpowiedzialności: Naomi Moriyama [oraz] William Doyle ; [przekład Katarzyna Mojkowska].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Poznaj historię niezwykłej dziewczynki, która najbardziej na świecie pragnęła zostać czarodziejką smaku.
Zuzanna przyszła na świat, wyskakując z kociołka pełnego bulgoczącej owsianki. W tej czarodziejskiej krainie to nic nadzwyczajnego, tu z wulkanów tryska chilli, szefowe kuchni walczą w stylu kulin-fu, a na platformach wiertniczych wydobywa się ... kisiel.
Wejdź w głąb Krainy Smaku, podążaj Traktem Bohaterów, sprawdź co się znajduje na polanie Królowej Drzew.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Maciej Rożen ; ilustrowała Anna Stosik.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni